Tuesday 5 February 2013

Fizetésnap


A hétvégén a közösségi portálokon óriási visszhangja volt annak, hogy az államosított pedagógusok a hónap 3-án (ami vasárnapra esett) esedékes fizetésüket nem kapták meg a korábbi szokásoknak megfelelően 1-én, hanem csak 4-én hétfőn. Az előző bejegyzésből mindenki láthatta, abszolút ellenemre van, ami az oktatásban most történik, és azt minden lehetséges fórumon szóvá kell tenni, tiltakozni kell. De: Kedves Pedagógusok! Ugye nem tudjátok, mikor kapnak fizetést a tanítványaitok szülei?

Azoknak, akik hagyományos cégeknél, alkalmazottként dolgoznak, a legtöbbször a következő hónap 10-én esedékes a fizetés és nem előbb. Egyre gyakoribb, hogy a fizetés még ennél is később érkezik, így az ember 15-ig nem is kérdez, mikorra várhatja.
Ennél is rosszabb helyzetben vannak a szellemi foglalkozást űző vagy kényszervállalkozó szülők. Nekik a hónap végi elszámolás után általában 30 napos fizetési határidővel járna a pénz, de a kifizetések itt is gyakran csúsznak.
Tehát amíg egy pedagógus most azért megszólalt, mert a január 31-én befejezett hónapért nem 1-3, hanem 4 nap múlva kapott fizetést, addig a legszerencsésebb alkalmazottak 10, a mázlista szellemi munkások 30-60 nap múlva kapják meg a járandóságukat. A szerencsések, mert a csődbe ment cégek általában nem fizetnek. Vannak olyan szakmák, ilyen például a pedagógusokhoz hasonlóan erősen alulfizetett fordítók, akiknél gyakori, hogy a pénzüket csak 300-400 nap után kapják meg.
Kedves Pedagógusok! Az emberek szimpátiája kíséri a mostani káosz miatti tiltakozásokat, de kérlek benneteket, a fizetés csúszása miatt ne szóljatok addig, amíg az csak 1-2 nap. Vagy találjatok ki valamilyen módszert arra, hogy mi is megkapjuk a fizetésünket a következő hónap legelején. Higgyétek el, nekünk, többieknek sem könnyebb a hónapot 5-10-250 nappal hosszabbra nyújtani ugyanannyi pénzből, mint nektek. 

3 comments:

  1. Mélységesen egyetértek veled. Úgytűnik Magyarországon már mindenért (pontosabban egyeseknek mindenért) lehet lázadni. Nem vagyok a pedagógusok ellen, jómagam is papíron az lennék, csak megjegyeztem ezt.

    ReplyDelete
  2. Két nagy baj van ezzel a dologgal, egyformán nagy bajok: az egyik, hogy ha az igazán fontos dolgok miatti tiltakozásnak árt, pedig van miért tiltakoznia most minden hozzáértő pedagógusnak, a másik, hogy senki nem tudja, hogy mi a helyzet máshol, pedig tarthatatlan, hogy az embereknek ennyit kell várniuk jogos illetményükre

    ReplyDelete
  3. Eszter, tökéletesen igazad van. Valóban súlytalanná válik a jogos tiltakozás, ha minden vélt vagy valódi sérelemre ekkora indulattal reagálunk.

    ReplyDelete