Sunday 24 May 2015

Szeretjük a gyerekeket - Az ír népszavazás margójára

A tegnapi ír népszavazás végül, azt hiszem, rávett arra, amire a barátaim már két éve próbálnak rábeszélni. Hogy írjam meg. 

Úgy hozta az élet, hogy a munkám Európába, egy európai szinten működő civil szervezethez sodort, és ez rengeteg utazással is jár. Az ember jártában-keltében sokat tapasztal. Tanulságosat és mulatságosat egyaránt. Az ír tapasztalat, ami most ismét eszembe jutott, leginkább azt mutatja, mennyire messze van Magyarország Európától.

2013 júniusában egy dublini általános iskolába látogattunk. Az iskola egyházi fenntartású, a katolikusokhoz tartozik. Az iskolában azonnal feltűnt, hogy sehol nincs a falon kereszt, szentkép vagy hasonló. Az igazgató elmondta, a jogszabályok mindenki számára egyformán biztosítják a vallásszabadságot. Ennek része, hogy egyetlen diáknak vagy tanárnak sem tiltják, hogy vallási előírások vagy érzésük szerint fejkendőt, nyakban keresztet vagy bármi hasonlót viseljenek, ám az iskola számára bármiféle hittan és vallásoktatás, vallásos tanok terjesztése, vallási jelképek kihelyezése tilos. Néhány olasz és spanyol kolléga döbbenten ült és hallgatott, majd az egyikük összeszedte minden bátorságát és feltette a kérdést: Akkor mégis mitől katolikus ez az iskola?

Az igazgató nem sokat gondolkodott, annyit mondott: Szeretjük a gyerekeket. Úgy tűnik, ahol még emlékeznek arra, hogy a katolicizmus valaha a szeretetről szólt, ott az ember is fontos lehet.


Az az iskola valóban az emberről szólt. A szülők számára az iskola állandóan nyitva áll. Az írek szeretnek zenélni, ez viszont egy szegény, munkanélküliségtől sújtott környék. Ezért az iskolában létrehoztak egy zeneszobát, ahová a munkanélküli vagy éppen ráérő szülők bármikor betérhetnek egy kis muzsikálásra, amihez a lyukasórás tanárok is csatlakoznak. A napi iskolai ügyeket, a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat ebben az oldott légkörben könnyebb megbeszélni, ugye?

A kisiskolások órarendje is egészen meglepő volt. A gyerekek (alsósok) 9-tól fél 2-ig vannak iskolában. Ez alatt az idő alatt az órarendben nincs szünet, viszont egyetlen 20 percesnél hosszabb blokk sincs a napban. Az osztály – a gyerekek és a tanár(ok) – együtt vannak ebben az időben, a sokszínű tevékenység, amelyben az írásórától a tornáig és a közös uzsonnázásig minden benne van, nem teszi szükségessé a hagyományos iskolában megszokott „őrjöngő szünetet”. És jól is van ez így, hiszen valamiért a gyerekeinknek nincs szüksége erre a szabad őrjöngésre az óvodában vagy otthon, csak akkor, ha életkoruknak egyáltalán nem megfelelő tevékenységre, például 45 perces fegyelemre és tanórákra vannak kényszerítve.

Ilyen egyszerű ez, ha a vezérelv ennyi: szeretjük a gyerekeket, az embereket. És milyen gyorsan távolodik ma ettől Magyaroszág...


No comments:

Post a Comment