Tuesday 9 June 2015

Mohamed bácsi esete a nemzeti konzultációval

Mohamed bácsi a szomszéd utcában csemegeboltot működtet. Egyike a keveseknek Budapesten. Európában mindenfelé ezeket a minden nap és sokáig nyitva tartó boltokat indiaiak, pakisztániak, marokkóiak, libanoniak üzemeltetik. Nálunk nem, lehet, hogy azért, mert a magyar nem szeret olyannál vásárolni, aki nem látszik magyarnak. Minden nap hajnaltól késő estig a boltban dolgozik, a környéken ő maradt a vasárnapi reménység. A közeli óvodából Mohamed bácsi boltja felé vezet sok gyerek hazaútja, mert ott egy falat nasi is jár. Ingyen, és nem csoki, hanem müzliszelet vagy túró rudi.

Mohamed bácsi odafigyel. A gyerekek egészségére, a kutyákra, a vevőkre és lehetséges vevőkre, de figyeli a híreket is. És nem érti a plakátháborút. Azt kérdezi, milyen munkát nem vehetnek el a bevándorlók? Az ő legtöbb vevőjének már rég nincs munkája, rengetegen el is mentek már közülük külföldre. És aggódik. Nem azért, hogy őt esetleg mostantól nem szeretik a gyerekek. Az egykori vevőiért aggódik. Azokért, akik már rég nincsenek Magyarországon. Azt kérdezi, mihez kezdene az a rengeteg ember, ha Angliában, Németországban vagy Ausztriában is eszébe jutna a kormánynak, hogy nem kérnek a külföldiekből. És aggódik azért is, hogy nem marad vevője, ha mindenki elmegy. És aggódik azért, hogy milyen sok dolga lehet most egy hozzám hasonló civilnek, hogy ellensúlyozza a sok ’marhaságot, ami itt történik’.


Meg azt is kérdezi, tudunk-e mi, európai civil szervezetek tenni azért, hogy megváltozzon a helyzet, azért, hogy ne érhesse hátrány a bevándorlókat és a kivándorlókat. Ugyanezt a kérdést tette fel néhány nappal ezelőtt az European Civic Forum havi hírlevelének szerkesztői jegyzete is éppen a magyar helyzetre, az emberi jogok és európai alapértékek lábbal tiprására, a civilek vegzálására és a mostani konzultációra hivatkozva. Valamit tennünk kell, az biztos, főleg nekünk, akik magyarként dolgozunk ezekben a szervezetekben, és főleg nekünk, akik a gyerekekért, a fiatalokért, a jövőért dolgozunk elsősorban.

Először is pontos képet kellene mutatni a ki- és bevándorlásról. Arról valószínűleg valós képet mutat a kormányzati statisztika, hogy hányan érkeztek menedékkérőként hazánkba (alig néhány százan), de fogalmunk sincs, hányan élnek, dolgoznak Magyarországon Európa más országaiból és Európán kívülről. A kivándorlók számát illetően számháború dúl. A kormány 350 ezret mond, az ellenzék hihetetlenül bátran már 400 ezret. A számok nem valósak, ezt biztosan állíthatjuk. A Tárki a 2011-es népszámlálási adatok alapján akkor több mint 650.000 külföldön dolgozó embert mutatott ki. Egyben azt is kimutatták, hogy évről évre nő a kiköltözők száma (2010-ben 50.000, 2011-ben 60.000, 2012-ben 80.000), igaz ebből a magyar statisztika csak évi kb. 10 ezret vall be. Feltételezve, hogy a kivándorlás üteme nem gyorsult, jelenleg legalább 1 millió már külföldön élő magyarról beszélünk. Azt is láttuk, a kormány hívó szavára nem egészen ezer fiatalban merült fel, hogy hazajönnének.

Két kérdés marad:
1. Mit tehetünk mi, európai civilek, azért, hogy a kint élő magyarok, de főleg a gyerekeik – ma már szintén több százezren - hozzájussanak magyar irodalomhoz, zenéhez, tananyaghoz, (akár nyelvi) segítséget kapjanak a kinti ügyintézésben. Ez a mi dolgunk lesz, hiszen a tagadásban lévő kormány szerint nem is léteznek, nyilván nem fogja segíteni őket, ugyanakkor az ellenzék sem velük foglalkozik.

2. Mit tehetünk azért, hogy Mohamed bácsi továbbra is kinyithasson a hét minden napján a Csikágóban, hogy minél több Mohamed bácsinak legyen vasárnap és késő este is nyitva tartó boltja, és maradjanak itt gyerekek, akiknek nasit adhatnak, amikor hazafelé tartanak ovi után?

No comments:

Post a Comment