Sunday 4 September 2016

Nem úgy, mint a filmekben

Ugye megvan mindenkinek az a jelenet, amikor a tökrészeg, nagydarab pasi elkezd üvöltözni, felver egy egész utcát, tör-zúz-dúl, gyerekek sírnak, a pasi azt üvölti törékeny feleségének/édesanyjának, hogy megöli. És akkor jönnek a zsaruk, megbilincselik, és beviszik a fogdára, legalább kijózanodni.

Tegyük át ezt a jelenetet egy gangos házba, valahol Budapesten. Én azt hittem, ez nálunk is így zajlik. Egészen pár nappal ezelőttig. Azóta tudom, hogy vagy nem ilyen a magyar film, vagy csak akkor más, ha a megfenyegetett, 50 kilós asszony roma.

A jelenet ugyanúgy kezdődik. Éjfél, mindenki alszik, részeg megjön, üvölt, káromkodik, tőr-zúz redőnyt, ajtót. Megjönnek a zsaruk, bocs, a magyar rendőrség, a reszkető mamával beengedtetik a tökrészeg pasit, aki a rendőrök szeme láttára és az egész ház füle hallatára köpi le és fenyegeti meg életveszélyesen. Emberünk összeszed ezt-azt, még a kutyát is magával viszi, persze póráz nélkül (el is tűnt szegény még az éjjel, lennének kérdéseim a rendőrség állatvédelmi ismereteivel kapcsolatosan is). A rendőrök kikísérik, elköszönnek tőle, jobbra el, ő pedig balra távozik üvöltve, káromkodva. És, mily meglepő, hajnalban vissza is jön. Rendőr sehol, ordítozás, bejutási próbálkozás van. A harmadik kanyarban ismét kijönnek a rendőrök, és ekkor jön az újabb magyaros csavar. Az 50 kilós asszonynak azt mondják, itt csak egy kis vitát látnak, biztosan ő maga törte össze az ajtót-ablakot, miközben a fél ház kész tanúskodni, hiszen egy gangos házban nincs ember, aki ne hallott és látott volna mindent.


Magyarország 2016. Sima rendőrségi rasszizmus, vagy benne van az a vágy is, hogy ha tényleg megöli, eggyel kevesebb roma lesz? 

No comments:

Post a Comment