Tuesday 18 October 2016

Szól a rádió

Coming out következik: otthon, Magyarországon nagyon ritkán hallgatok rádiót. Főzés közben a konyhában néha bekapcsolom a Klubrádiót, a kocsiban viszont a Bartók szól, mert ott kevés a szöveg és jó a zene, még pártállami híreket sem mondanak minden órában. Ez általában igaz, de néha Bősze Ádám műsorvezető bevesz valami gyorsítót, és akkor ’sziporkázik’. A tegnapi produkciót egy napig emésztettem, de a gőz csak most fog kimenni, ha leírom.

Már rosszul kezdődött. Egy zenemű utolsó akkordjainál ültem be a kocsiba, amikor vége lett, Bősze annyit mondott: "Hát, ez tök jó volt", ami nem annyira Bartók-kompatibilis. Aztán elkezdett felolvasni kommenteket, mint kiderült, valami internetes fórumon arról vitáztak, a komolyzenéhez kell-e karmester meg művész, alkotás-e egy koncert.

Olvasgatta, olvasgatta a kommenteket a jóember, kicsit vitázott magával, majd egyszercsak hallhatóan felcsillant a szeme (igen, lehetett hallani), és közölte, hogy zenei közlekedési hír következik, mely szerint Tiszakürtnél (hehe) árokba borult egy autó. Utólag rájött, hogy ez nem annyira vicces, és hozzátette, hogy mindenkinek jobbulást kíván. Egy-két zeneszámmal később közölte, a nap legviccesebb közlekedési híre következik, mely szerint „Gergelyugornyánál is balesettörtént, ugye milyen vicces név”


A két vicceske hír között reagált egy hallgatói kérdésre is az interneten megosztott tizenkettedikes énekkönyvvel kapcsolatosan, ahol Beethoven 5. szimfóniájának megnevezése és kottája után az áll, ez a IX. szimfónia és egyik része, az Örömóda az EU himnusza. A kérdés az volt, szabad-e olyan embernek, aki ezt összekeveri, tankönyvet írnia. Válasza az volt, hogy jaj, hát ő is biztosan sokat hibázik a műsoraiban. Ember, tudod te, mi a különbség egy rádióműsor és egy tankönyv között? Vagy ez már abban a szellemben értendő, hogy amit a kormányrádió mond, az axiómaszerűen igaz?

Néha elgondolkodom, hogy inkább csak a Klubdélelőttöt kellene hallgatni, amin két kedves ismerősöm hetente szörnyűlködik a Faceookon (arra a kérdésre pedig, hogy miért hallgatják, ha ilyen rémes, azt mondják, ezt én nem érthetem, ők rajongók). De azt hiszem jobban járok, ha maradok a rádiókerülő zenehallgatásnál CD-ről vagy a netről.

No comments:

Post a Comment