Monday 10 April 2017

Rokonlátogatás

Éjféli landolás Tallinnban. A jó ötvenes taxis természetesen tud angolul, de azért örül, hogy én is tudok oroszul egy kicsit. Megkérdezi, honnan jöttem, mondom, Budapestről. Akkor nem tudott elmenni a tüntetésre, ugye? – kérdezi. Sajnos nem, válaszolom. Pedig fontos, hogy megmutassuk, fontos nekünk a szabadság meg a tanulás, mondja az észt taxis. Aztán megkérdezi magyar vagyok-e. Pozitív válaszomra mosoly terül el az arcán, és azt mondja, gyerekkorában a Tenkes kapitánya volt a kedvence, és Buga Jakab rulez. Hozzáteszi, hogy persze szerette a Négy páncélos és a kutyát is, bár az lengyel. Tényleg rokon lehet.

Aztán rájövök, hogy messze estünk a finn-észt fától.
Beülök a konferenciára, ahol az észt oktatás sikerét próbálja elemezni a szakértő. Ez egy olyan ország, ahol nagyon kevés az iskolai terhelés, főként a tananyag, nagyon kevés az óraszám, nincs házi feladat és otthoni tanulás (az előadó szerint talán van olyan diák, aki az érettséginek megfelelő záróvizsga előtt valamennyit tanul otthon), a különóra általában szabadidő (és nem verseny) sportot és szakköröket jelent, viszont ahol a gyerekek szeretik a természettudományos tárgyakat és még angolul is tudnak. Érettségizni anyanyelvből (ez nagyrészt vagy észt vagy orosz), matematikából és egy szabadon választott tárgyból kell. Ez egy olyan ország, ahol csak egy laza kerettanterv van, az iskola teljesen autonóm, az igazgatóknak az iskola és a tanároknak a tanítás és a tanterv vonatkozásában teljes a szabadságuk, a tankönyvek pedig már senkit nem érdekelnek, viszont sokat fektetnek a szabadon elérhető elektronikus tartalmakba. Egy olyan ország, akik a problémás gyerekekkel foglalkozó iskolákba több pénzt fektetnek. És akiknek mindezzel, nagyjából mellékhatásként, sikerült a PISA élvonalába kerülniük.

Itt másfél óra alatt létre lehet hozni egy vállalkozást és egy füst alatt elektronikus állampolgárságot is szerezni. Csak mondom.


A következő fél évben, júliustól Európa Észtországra figyel. Az angolok kilépési folyamata miatt egy fél évvel korábban vállalták az EU soros elnökségét egy nagyon nehéz időszakban. És úgy döntöttek, az oktatás kiemelt hangsúlyt kap elnökségük ideje alatt. Azért, mondják, mert hisznek a tanulásban (és nem a tanításban). Ezzel kezdte a taxis is.

No comments:

Post a Comment