Saturday 11 November 2017

Gondolatok a büntetésről Drezdában

Egy képzés Drezdába szólított, abba a német városba, amelyiket a szövetséges légierő a második világháború utolsó hónapjaiban szinte a földdel tett egyenlővé. Történészek ma is vitáznak arról, elérte-e ez a büntető támadás a háborús bűn kategóriáját. A támadásnak legalább 150 ezer ember esett áldozatul. A tréning egyik napja után bementünk a nagyjából visszaépített óvárosba, és természetesen beszélgettünk a helyi kollégákkal a bombázásról is. Elgondolkodtató volt.


Valószínűleg fontos elem, hogy mindannyian a környék városaiban születtek, és nem nagyon fiatalok, így mindannyian még az NDK-ban jártak iskolába. A leghatározottabb álláspontja annak a kollégának volt, aki meg van arról győződve, ez a légitámadás szükségszerű volt, meg kellett büntetni a német polgári lakosságot ahhoz, hogy rájöjjenek, mennyire rossz a hitleri Németország. Meggyőződéssel állította, enélkül sose nyertek volna a szövetségesek, sosem volna bukott meg a nácizmus. És borzasztóan haragszik arra, hogy az elmúlt 20-25 évben lassan, az eredeti tervek és képek alapján visszaépítették az egykori óváros, egyfajta Disneylandnek tartja, meg van győződve arról, hogy a romoknak meg kellett volna maradnia mementónak. Én egyáltalán nem azt gondolom, hogy a drezdai mészárlás nyerte meg a háborút - ahogy a németeknek sem sikerült bombázásokkal elérnie, hogy a lakosság az angol kormány ellen forduljon -, ahogy az sem egyértelmű, minek az emlékműve volna egy romos óváros, de leginkább azon gondolkoztam el, mekkora a szerepe az ő meggyőződésében a kelet-német történelemtanításnak.

A drezdai bombázásról már nagyon régen az amerikaiak sem gondolják, hogy feltétlenül helyes taktikai döntés volt. Ezt a diskurzust talán egyik kedvenc íróm, Kurt Vonnegut indította el Ötös számú vágóhíd című híres regényével, amit mindenkinek csak ajánlani tudok, főleg, ha valaha megfordult a fejében a fegyveres honvédelem, esetleg a kötelező sorkatonaság szükségessége.

Azt viszont magyarként napról napra tapasztaljuk még ma is, hogy egy másik büntető akció, a trianoni békeszerződés egyáltalán nem azt a hatást érte el, amit egykori megszövegezői akartak. Woodrow Wilson amerikai elnök sokkal bölcsebb volt, mint az akkori győztesek más politikusai. Pontosan látta, hogy a nagymértékű büntetés nem lesz hatásos, ám sajnos nem a wilsoni pontok alapján szültetett meg végül a békeszerződés. Csaknem 100 év telt el, de a magyar közvélemény még ma sem látja Magyarországot hibásnak, nopláne nem bűnösnek. Az aránytalan büntetés viszont oda vezetett, hogy a mélymagyarok ma is a trianoni sérelmek felhánytorgatása mellett követelnek extra bánásmódot a magyaroknak, mint egykori áldozatoknak.


Ehhez hasonlóan talán nem véletlen, hogy a szélsőjobb az egykori NDK-ban sok helyen nagyobb támogatással rendelkezik, mint a német demokratikus pártok. Része lehet ebben a szocialista időszak kollektív bűnösség hetedíziglen megközelítésének is.

No comments:

Post a Comment