Thursday 9 November 2017

Még egyszer a szülő és az iskola felelősségéről

Volt egy hatalmas vitám néhány helikopter-szülővel egy Facebook csoportban arról, ki a felelős a gyerekért bizonyos helyzetekben. A vita számomra legszomorúbb információja az volt, hogy egy népszerű nyári tábor a rengeteg helikopter miatt arra kényszerült, egy nyilatkozatot írasson alá a szülőkkel, amelyben tisztázzák a felelősségi viszonyokat. Úgy látszik, ez a téma vissza-visszatér. A meglepő az, hogy mekkora dühvel reagálnak ezek a szülők arra, ha a figyelmüket felhívjuk arra, mi lenne az ő feladatuk, és mi az, amit még akkor sem várhatnának el például az iskolától, ha ott csupa Superman dolgozna.


Nem ismerem a táboros nyilatkozatot, de sejtésem szerint úgy kezdődik, hogy 'tudomásul veszem'. Ugyanis a jogi helyzet ott is, az iskolában az, hogy nem felelősek egy csomó olyan dologért, amit ma divatos feltételezni, a tábornak meg nyilván van egy jó jogásza, aki jónak látta erre felhívni a figyelmet, mert úgy tűnik, valami mást hisz a szülők egy része. Szó nincs arról, hogy bármiről lemondanál, te vagy a felelős, mint szülő, akkor is, ha a gyereked nincs veled, de nem korlátlanul, a felelősséged pedig nem átruházható. Azt a felelős döntést hozod meg, hogy elmehet iskolába vagy elutazhat, úgy, hogy tudod, lesznek ott felnőttek, akik értenek a gyerekekhez, és igyekeznek majd a gyerekedre odafigyelni, ahogy a gyereked is fog vigyázni magára (hiszen felkészítetted rá), mert nem egy gyerekre van két szülő és négy nagyszülő, hanem sok gyerek és egy vagy néhány felnőtt.

Ha elütik, és nem ő volt a hibás, akkor az autós a felelős, ha leesik a mászókáról, akkor nyilván senki. Azért szülőként felelős vagy, hogy életkorának megfelelően tudjon mászókázni vagy közlekedni. Nyilván mindenki igyekszik odafigyelni, nyilván leszúrják, ha valaki nem veszi észre, ha egy gyerek hiányzik a csoportból, ahogy a gyereket is, hogy nem azt csinálta, amit kellett volna, de más nem történik iskolás gyerekek esetében. Kisebbeknél már összetettebb a helyzet, ott meg kell győződnöd arról, hogy tényleg mindig odafigyel-e rá, akire rábízod, mert nem kell önállónak lennie. Ezért van például szabály arra, hogy bölcsiben, óvodában hány gyerekenként kell egy felnőtt kísérőnek, gondozónak, óvónőnek lennie egy csoporttal, az iskolásokra vonatkozóan nincs ilyen szabály (csak szokás a 20 gyerekenként egy felnőtt). De a gyereknek is el kell mondani, neked is tudnod kell, hogy nem tud egy felnőtt egyformán és állandóan figyelni 10-20-30 gyerekre.

Ahogy nem vonnak felelősségre téged, mint szülőt, ha a gyereknek eltörik a keze a játszótéren (pedig csak egy-két gyerekre figyelsz), ugyanúgy a tanár, de az óvónő sem lehet felelőssé tehető (hacsak nem ő lökte le a gyereket a mászókáról). A tanár dolga biztonsági szempontból, ezt mondja a hatályos törvény, hogy "a gyermek testi-lelki egészségének fejlesztése és megóvása érdekében tegyen meg minden lehetséges erőfeszítést: felvilágosítással, a munka- és balesetvédelmi előírások betartásával és betartatásával, a veszélyhelyzetek feltárásával és elhárításával, a szülő - és szükség esetén más szakemberek – bevonásával". Tehát dolga a tanítás (alsóban a környezetismeretnek erről kellene szólnia, felsőben ilyen például a drogprevenciós oktatás), a felvilágosítás, a munka- és balesetvédelmi előírások betartása és betartatása (pl. kémiaórán vagy tornaórán), a veszélyhelyzetek feltárása és elhárítása (tehát lépnie kell, ha valami eltörik és balesetveszélyessé válik, vagy ha mondjuk megváltozott az iskola előtt a forgalmi rend, és a gyerekeknek jobban oda kell figyelnie), de nem dolga és joga a korlátozás, és nem felelős azért, ha butaságot csinál a gyereked. Az iskolaérettség feltételei meglehetősen szigorúak, egy iskolaérett gyereknek nagyon sok mindent kell tudnia egyedül, így a felnőttnek, a pedagógusnak abból kell kiindulnia, hogy ezek az ismeretek, készségek megvannak egy iskolába kerülő gyereknél.

(Feltették azt a kérdést, is hogy miért kell papír ahhoz, hogy valamelyik iskolából a gyerek korábban hazamenjen? A válasz abszolút egyszerű: mert törvénytelen a házirendnek az erre vonatkozó szabályozása. 1996-98-ban volt egy nagy, országos házirend felülvizsgálat a Gyermekjogi Egyezmény alapján, amit az akkori minisztérium végzett el, és akkor az ország összes iskolai házirendjéből kikerültek az ilyen és hasonló törvénytelen szabályozások, azóta valahogy visszacsempésződtek néhány/sok helyen)


No comments:

Post a Comment