Tuesday 17 January 2017

Lehet egy bőrönd európai?

A minapi #péntektizenhárom kalandom folytatásaként hazafelé a bőröndömet sikerült szétszaggatniuk. Így alkalmam nyílt megtapasztalni, hogyan bánik ugyanaz a légitársaság az európai, és hogyan a magyarországi utassal, pontosabban milyen minőséget szolgáltat itt illetve ott. Olyan ez, mint Bécsben vásárolni, nem csak azért, mert ugyanaz a kosárnyi termék ott kevesebbe kerül (pedig Ausztria olcsóbb, miközben a keresetek...), hanem azért is, mert jobban mos a mosópor, jobb ízű ugyanaz a kaja.


A történet még tavaly kezdődött. Soha nem adok fel csomagot, mindig csak kézipoggyászom van, ám vannak olyan útvonalak, ahol kicsike gépek repülnek, amire a kabinméretű bőröndöt sem lehet felvinni. Ilyenkor kap az ember egy cetlit a csomagra 'Delivery at aircraft', leteszi a gép mellett, a szeme láttára berakják a csomagtérbe, majd ugyanígy a gép mellett, leszálláskor visszakapja. Egy ilyen utazásnál az olasz szakiknak sikerült elszaggatniuk a bőröndöt (mert nem bánnak velük sokkal jobban, mint a feladott csomaggal). Ilyenkor az ember odamegy a csomagreklamációhoz, felvesznek egy jegyzőkönyvet, és intézkednek. A magyarországi intézkedés abból állt, hogy egy, a légitársasággal szerződésben álló magyar kft. megkeresett, közölték, hogy kicserélik a bőröndöt, egyféle van abban a méretben, ha nem tetszik, az az én bajom. Így hát kaptam a márkás bőrönd helyett egy ronda, de legalább ócska kínait.

Tegnap hasonló 'Delivery at aircraft' baleset történt, a kínai vacak harmadik útja volt, és nem tudom, hogy a svájci szakik vagy a rossz minőség tehetett-e róla. Mivel elég időm volt átszállásnál, azt javasolták, még Frankfurtban intézzem el. Kíváncsi voltam, azt kapom-e, amit otthon. Hát, nem, Frankfurt még a civilizációban van, nem a 'nekikezisjólesz' dzsumbuj. Fél óra leforgása alatt felvették a jegyzőkönyvet, megmutatták a bőröndválasztékot, megkérdezték, találok-e kedvemre valót vagy készpénzt szeretnék, és elsétáltam egy vadonatúj bőrönddel, még azt is felajánlották, segítenek pakolni. Ráadásul az új cucc ugyanaz a jó márka, mint a régi volt, nem kínai gagyi.

Azóta is azon gondolkodom, hol rontottuk el. Lassan másfél évtizede az EU tagja ez a szerencsétlen ország, és még mindig nem sikerült elérni, hogy úgy is kezeljenek, mintha EU ország lennénk. Talán tenni is kellene érte? Járna? Vagy ez is egy olyan eset, amikor a kisember a nagypolitika játszmáinak áldozata?


No comments:

Post a Comment