Sunday 19 February 2017

Egy tartópillérrel kevesebb is elég lesz Magyarországnak?

Most, hogy a budapestiek bebizonyították, képesek arra, hogy aláírjanak egy olyan kezdeményezést, ami nem csak nekünk, hanem az egész országnak fontos, hadd vessek fel egy másik témát, amiben nem kell népszavazás (az amúgy is rettenetesen drága műfaj), de észnél kell lennünk, ha nem akarjuk, hogy tényleg az utolsó oltsa el a lámpát pár év múlva. Az elmúlt hetekben rengeteget foglalkoztam vele a munkám során, de mintha a magyar sajtó nem figyelt volna fel rá (talán szándékosan), Brüsszelben épp arra készülnek, hogy másodosztályú EU állampolgárt csináljanak belőlünk, és nem azért, mert ők azt szeretnénk, hanem mert a magyar kormány nem akarja, nem kér az első osztályból.

Európa vezetői a Római Szerződés 60. évfordulójának apropóján az EU jövőjéről gondolkodnak, amelyben végre helyet kaphat, úgy tűnik, a gazdasági érdekek mellett a társadalmi jólét és jól-lét is, minden jel arra mutat, elkezdték megalapozni a szociális Európa építményét. Az EU-t szabályozó Lisszaboni Szerződés természetéből adódóan bizonyos ügyekben közös politikát csak az Euro-zóna országai lehet megszabni, de az Unió vezetői abban reménykednek, a többi ország, látva, hogy a szociális piacgazdaság, munkavállalói jogok garantálása, a munka és a családi élet összehangolása, a szociális védőháló, a megfelelő oktatás és társai a nem Euros országok számára is fontosak lesznek. Egy néhány héttel ezelőtti konferencián egyetlen ország nevében nyilatkoztak úgy, hogy ebből mind nem kérnek, az Orbán-kormány képviselői.


Csütörtökön az Európai Parlament is elmondta, hogyan gondolja az EU jövőjét, és úgy tűnik, ők sem terveznek széllel szemben… Minden elfogadott javaslat, miközben arról szól, hogy stabilizálják az EU-t és visszanyerjék az állampolgárok bizalmát, arról is szól, hogy a jövőt forszírozni csak az Euro-zónában fogják. A többiek vagy csatlakoznak az Euróhoz, így az Euro-zónához és egyúttal majd a szociális Európához, vagy az EU nem fogja biztosítani a feltételeket. Így hát Orbán Viktornak ki sem kell lépnie az EU-ból, az EU fog odébb lépni Magyarországtól. 

Nekünk pedig addigra kell lelépnünk innen, mert az egészségügy, az oktatás, a jogbiztonság pillére nélkül már most is ránk látszik omlani a ház. Az utolsó oltsa el a lámpát. Vagy inkább közösen állítsuk meg Arturo Ui-t, most talán megvan hozzá a momentum.   

No comments:

Post a Comment