Saturday 28 July 2018

Nulla magánélet?


Többszörösen kódolt VPN kapcsolaton keresztül olvasol most bennünket? Szívósan ellenállsz gyerekeid könyörgésének, és nem veszel nekik 16 éves korig okostelefont? Te is csak a vonalast használod? Nincs Facebook profilod, alig levelezel elektronikusan és csak készpénzzel fizetsz? Akkor hogy találtad meg egyáltalán ezt a könyvajánlót? Na, mindegy, mindenesetre ebben az esetben véletlenül se olvasd el Mark Elsberg: Zero című könyvét. Ha már most csak a veszélyt látod az internetben, ez a könyv csak rontani fog a lelkiállapotodon.

Van tizenéves vagy annál idősebb gyereked? Nyomott már az orrod alá okostelefont „Nézd mit találtam a Redditen” felkiáltással? Épp az imént lájkoltad egy kollégád cuki kutyás videóját, kerestél szállást a nyaraláshoz a neten, aztán összeszedted a szabadság idejére tervezett olvasmányaidat egy polcra a Molyon, és hamarosan futni indulsz az Endomondo kíséretében? Ha bármelyik elemben magadra ismertél, érdemes elolvasnod a Zerot, és elgondolkodni mindennapi online gyakorlatodon, és különösen azon, mennyit tudsz a gyerekeid online életéről.


A német szerző nagyjából ugyanakkor írta második regényét, mint Dave Eggers igencsak hasonló

témájú könyvét, A kört. 2012-13-ban már számos olyan weboldal, alkalmazás és eszköz állt rendelkezésre, amelyek teljesen megváltoztatták az életünket azáltal, hogy könnyen hozzáférhető módon tárolták/tárolják az adatainkat. Míg az amerikai Eggers elsősorban a társak, a közösség nyomásának veszélyeire hangolja a regényt, a német Elsberg elsősorban az ún. big data sorsával, a ingyenesség árával foglalkozik. A két megközelítés közötti különbség kulturális eredetű is lehet, mert amíg Amerikában néhány év alatt szinte mindenki az adatóriások – vagy ahogy a Zero hívja, adatpolipok – szolgáltatásait használja már, Németországban és Ausztriában különösen bizalmatlanok az internettel szemben. Természetesen ez általánosítás, de az európai kutatások szerint a németek és osztrákok sokkal kevésbé tapasztalt motorosok a virtuális sztrádán, mint más országok lakói.

A fiatalok természetesen Németországban is nagyobb arányban használnak online szolgáltatásokat, így Elsberg könyve elsősorban az offline felnőttek, szülők és tanárok figyelmét akarja felhívni arra, gyerekeik világa ismeretlen számukra. (A könyv születésekor Németországban a tanárok számára tilalmas volt például Facebook profillal rendelkezni, így aztán semmilyen tapasztalatuk nem volt diákjaik világáról.) Remélem, egyre többen gondolják úgy, hogy meg kellene ismerkedniük a net és az appok birodalmával, mert a tilalom még soha nem vezetett sikerre, ám felnőttként dolgunk, hogy terelgessük, segítsük a gyerekeket és fiatalokat.

Személyes adataink védelme, biztonsága most, öt évvel az eredeti megjelenés után legalább annyira aktuális. Alig néhány hónapja vezette be az Európai Unió a GDPR szabályozást, amely azt hivatott biztosítani, hogy mindenki maga rendelkezhessen saját adatairól. Ettől persze távol vagyunk, talán sosem fogjuk pontosan tudni, ki és milyen személyes adatainkat tárolja és használja, főleg mivel az állam nagyjából azt csinál velük, amit akar, sajnos. A regényben a digitális önrendelkezést egy applikáció kínálja, elsősorban fiataloknak. Azzal kecsegteti őket, hogy a programot használva pontosan tudni fogják, ki és mire használja személyes adataikat, és egyben sikeresebbé is válhatnak. Csakhogy a betáplált adatokat nem a zsebükben, hanem egy szolgáltató szerverén őrzik, ráadásul bizonyos adatok felhasználhatóvá tételéért, személyes voltuk feladásáért készpénzre váltható jutalmat is ajánlanak. A felvitt adatok alapján az app mindenfélét javasol is a felhasználónak: mit viseljen, melyik tantárgy tanulására fektessen nagyobb hangsúlyt, hogyan közeledjen egy lányhoz. No de honnan tudja az app, hogy mi jó nekünk, és honnan tudjuk, hogy amit az app ajánl, valóban jó nekünk? Az első kérdésre adott válasz már önmagában is egy kicsit félelmetes, ha jobban belegondolunk: ezek önmagukat továbbfejlesztő programok, eredeti szerzőjük sem tudja feltétlenül, hogy meddig fejlődtek. És akkor még ott van az egyik legfontosabb kérdés: honnan tudhatjuk, hogy nem manipulálja senki, mit javasoljon nekünk ez az app? Talán nem számít spoilernek, ha annyit elárulok, a regényben bizony egyes felhasználók kísérleti nyulak lesznek.

A Zero születésekor még senki nem gondolta arra, internetes manipuláció, például az úgynevezett micro targetting alkalmazásával Donald Trump választást nyerhet. Azóta számos adatkereskedelemmel kapcsolatos botrány robbant ki, és mennyivel több lehet, amiről nem tudunk. Az információ mindig is hatalom volt, a big data pedig sok-sok információ. Haltak már meg emberek azért, mert túl sokat tudtak valakinek az adatfelhasználásáról? Nem tudhatjuk. A technológia és az emberi természet kereszteződésében azonban semmi sem hihetetlen vagy elképzelhetetlen, amit Elsberg leírt.

A könyvajánlóban mindenképpen meg kell említeni a fordítót, Torma Pétert is. Különösen azért, mert az Animus kiadó könyveit az elmúlt időszakban többször is erős kritikával lehetett illetni ezen a téren, ám most az egykori igényesség visszatérni látszik. Torma fordítása sikeresen birkózik meg a technológiai nyelvezettel és a generációk közötti nyelvi különbségekkel is, így ezen a téren ötöst érdemel a regény.

Mark Elsberg Blackout című regényével vált világhírűvé, amely szintén az online és technikai függőséggel, annak egy egészen más elemével foglalkozik, egy hackertámadás miatt elsötétülő világ képét festi le. A Zero a Balckouthoz hasonlóan jól megírt, olvasmányos és elképzelhető történet, bár rám A kör után kevésbé hatott, mint a Blackout, és kíváncsian várom harmadik regényét, a Helixet is (remélem hamarosan megjelenik magyarul). A különbség az, hogy míg a Blackoutban bekövetkező tragédia gyakorlatilag az egyszerű halandó által megelőzhetetlen, annak érdekében bármelyikünk tehet, hogy tudatosabban adagolja személyes adatait ismeretlenek. Vagy ez lassan lehetetlen lesz? Ahogy a nagymamám mondta, a fene jobban tudja. De meg lehet próbálni. Kezdettnek életedben először olvasd el a felhasználási feltételeket a legújabb telefonos appodnál. És gondold meg, ki és honnan tudhatja, hogy még nem olvastad a Zerot – mert abban biztos lehetsz, hogy 2 napon belül valamelyik általad meglátogatott honlap hirdetési blokkja ezt fogja az arcodba nyomni.


No comments:

Post a Comment